marți, 9 decembrie 2014

Primii pasi de la cacat inspre UK

Avand un job de cacat, platit de cacat, intr-o zi de cacat am fost daca afara de la jobul de cacat. Si chiar daca ideea de a pleca in strainatate se juca de mult in mintea mea, n-am incercat serios niciodata sa plec (ma rog, exceptand Viena, unde n-am primit permisul de munca).

Si iaca asa, trezindu-ma a nimanui in tara asta de cacat, cu o chirie de cacat pe care nu mai am de unde sa o scot....am inceput sa google it despre plecat in Anglia. De ce in Anglia? Ca nu stiu japoneza, germana sau alte limbi. Doar engleza. Asa ca Anglia.

Buuuun, intai mi-am facut un cont pe ejobs cu un CV in engleza. In care am incercat sa modific putintel ceea ce am facut pentru a fi cat mai aproape de cerintele joburilor in strainatate. Gen ca sunt empatica (dar chiar sunt), ca am lucrat ca barman (mai mult decat am lucrat, actualy).....ospataria mea de o luna din copilarie s-a transformat in CV in munca calificata de 2 ani samd. Buuun, CV perfect.

Apoi am aplicat la toate joburile pe care am crezut ca voi fi in stare sa le fac. Gen in industria hoteliera, lucrator in depozit si...cam atat. Cu toate ca nu stiu cum ma voi descurca eu sa lucrez in depozit, dar voi vedea. Treaba sa fie! :)

Apoi vreo saptamana am scotocit netul sa aflu chestii despre firmele de recrutare. Care sunt serioase, care trag tepe, care cer comision si tot asa. Muuulte forumuri de romani, dar niciunde nu am gasit destule informatii. Asa ca incerc sa ma descurc cu ce am gasit.

1. In primul rand mi-a raspuns Eurolife Consulting, invitandu-ma pe mail la un interviu. Mi-au atasat o brosura in care detaliau toate comisioanele lor, care nu erau putine....ajungeam sa platesc cam 2000 lire. Bani pe care, ofc, nu-i aveam. Dar daca as fi gasit pe net recenzii mirobolante despre ei, poate m-as fi cacat 2000 lire intr-o buna zi. Dar nu, am gasit multi romani dezamagiti, care au platit comisioanele si nu au plecat niciunde de un an. Buuun, /mail ignore.

2. In doua zile (chiar sambata dimineata) ma suna un nr. necunoscut. Sa nu raspund sambata dimineata, zic. Dar ce altceva am de facut? Si raspund. O d-soara draguta de la UK Recruitment. Daca mai sunt interesata sa plec. But ofc, am programat interviu pe miercuri. Ca order picker. Fix ce ma temeam. Despre ei am aflat de la miss google (da, e o ea, ca stie tot:) ) ca s-au infiintat ca firma de abia in 2013, ca au trimis cam 130 oameni in Anglia (in general sa lucreze pt Amazon) si ca sunt seriosi.

Doua recenzii negative am gasit, unul se plangea ca in Anglia i s-a mai cerut comision, iar unul a ajuns in Anglia si nu a primit de munca nici dupa o luna. Well, presupun ca peste tot este cacat (de fapt stiu cu certitudine), dar asta e cacat asumat, zic. Deci am bifat agentia ca una de incredere, cu oaresce temere ce-i drept, dar maine voi fi prezenta la interviu.

3. Despre Fronterra Recruitment am auzit iarasi numai de bine. Dar nu mi-au raspuns la aplicatii, cu toate ca mi-au vizionat CV-ul. Well, I`m not good enough. De cacat.

4. Alte 6 firme de care n-am auzit pe niciunde nu mi-au vizualizat CV-ul.

Cam atat cacat pentru azi.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Daca vorbesti engleza (pe bune, nu mai inglish iz perfact cum se lauda multi romani) si ai 1500 de lire n-ai nevoie de agentie, nu trebuie sa platesti comisioane nimanui. Imi pari destul de dezghetata la minte incat sa te descurci singura. Londra e plina de cafenele/restaurante etc. in care sa-ti gasesti job. Londra e mai scumpa decat in restul UK si te va costa mai mult sa te stabilesti, dar si joburile necalificate in care angajeaza emigranti sunt abundente. Majoritatea romanilor sunt acolo si sunt pline siteurile de oferte pentru chirii. Cu asta ar trebui sa incepi pe cont propiu: sa ai o "dovada de adresa" - fie contract de inchiriere sau scrisoare de gen "luare in spatiu".

Bafta!

Anonim spunea...

Fie ca 2015 sa-ti indeplineasca dorinta!

Unknown spunea...

Mai incearca ,nu te lasa.Ar fi mai bine daca te-ar ajuta cineva de acolo,altfel slabe sanse.Bafta

Anonim spunea...

Incearca sa aplici si direct la companii mai mari, cateodata nu le intereseaza daca nu esti acolo ca sunt obisnuiti cu oameni care se muta pentru un job. La Amazon am gasit asta: https://us-amazon.icims.com/jobs/284160/inside---internal-account-representative---amazon-web-services/job

matrix spunea...

Buna, cum s-a terminat cu recruitment uk ?

matrix spunea...

Buna, cum s-a terminat cu recruitment uk ?

laly spunea...

Well, m-am deccis sa nu mai plec. Cel putin nu pentru un job greu.
Dar ca idee, va spun ce am facut la interviu.
Din cate am vazut pe net, au plecat multi prin UK si marea majoritate sunt multumiti.
Trebuie sa stiti ceva boabe de engleza (la mine nu asta a fost problema, ci frica ca nu voi putea lucra in depozit din cauza sanatatii), sa aveti banii pe 2 saptamani de cazare, banii de avion si 150 euro comisionul firmei.
Daca rupeti engleza ceva mai binisor, va cauta ei dupa interviu.
Nu e un job stralucit, dar e cea mai ieftina varianta de plecat.

mary spunea...

Buna Laly!
scuze daca deranjez cu intrebarile..
cam cati bani asa per total sa ai?? cat sa iti ajunga pe cele doua saptamani, iar comisionul si-l iau dupa primul salariu sau cum???
te intreb pt ca si eu am cauata recenzii negative despre firma si nu prea am gasit...
plus ca tb sa stiu cati bani sa pun la saltatea sa nu ajung in anglia si sa mananc cacat:)))
zi faina sa ai!!!

laly spunea...

Mary, nu stiu exact, dar la interviu iti vor spune ei. Clar e ca trebuie biletul de avion - cam 100 euro a ajuns acuma, banii de chirie pe 2 sapt - 250-350 lire (asata iti vor spune ei, mie asa mi-au comunicat, am pus si 350 lire ca eu as fi vrut sa stau singura in camera), transportul acolo se pare ca il vor asigura ei (trebuie intrebat), si bani de cheltuiala pe 2 saptamani macar, asta cam 100-150 lire. Cam asa cred.
Nu ma deranjezi deloc. Doar ca blogul nu mai e activ din 2010 si nu mai sunt obisnuita sa-l verific in fiecare zi. Dar daca pot ajuta cu informatii, oricand!

laly spunea...

Am omis o intrebare de-a ta. Nu, comisionul trebuie sa il dai la semnarea contractului cu agentia. Adica acum. Pe mine nu ma prea incanta treaba cu banii inainte ca la curve, si asta a fost un motiv sa nu plec.

mary spunea...

da nici pe mine nu ma incanta faza asta cu banii inainte...oricum multumesc mult:)
sunt bani multi ...sper sa reusesc intr-un final....fie prin agentii fie singura...
mult succes si tie si in toate alegerile pe care le vei face....