luni, 18 mai 2009

Gelozia

Aproape arta la cat de mult matamorfozeaza omul. Am auzit-o ieri pe-aia in discutie: “sa vedem cat de gelos/oasa esti” Pai cum vine asta? Sa-mi explice si mie careva. Se masoara gelozia? Daca da, in ce? Daca pornesti o discutie despre alta/altul, clar esti gelos. Daca dai cu pumnul in perete esti ubergelos? Si cand impusti magarul-amant ce mai esti?

Eu stiu una si buna. Gesturi, vorbe, dorinte ascunse ale unuia dintre parteneri sunt de ajuns pentru a-l face pe celalalt sa simta o unda de nesiguranta. De-aici mai e un singur pas pana la paranoia. Si paranoia nu tine cont de esti femeie sau barbat. Neuronii cicleaza in creieras pana te convingi ca asa e, chiar de nu-i asa.

Si mai stiu ceva. Cand nu ai siguranta si incredere langa cel de tine, fugi unde vezi cu ochii! Fugi departe, peste sapte mari, sapte tari si sapte oceane, sa te trezesti in prima dimineata spunand: “vai, ce departe stau”, iar peste 7 dimineti sau 7 ani sa te trezesti cu sufletul impacat, mai invatat si mai linistit.

Poate ca totusi gelozia e doar picanterie. Dar cand iubim, suntem ca taurii. Vedem rosu in fata ochilor. Si-atunci, ma-ntreb, te risti sa joci? Sau poate unii considera ca linistea e mai importanta. Si-atunci asteapta minciuna perfecta de la partener. Iar cand acesta nu se chinuie sa o nascoceasca, iarasi fugi, fugi peste 7 mari...

Dar una peste alta, in toate formele ei, gelozia face parte la un moment dat din viata noastra. Ne macina, ne schimba, ne roteste la 180 universul. Ne face sa traim si-aici poate intervine aportul ei la monotonie.

Nu cred ca intrebarea fundamentala ar fi daca esti o persoana geloasa sau nu. Sau cat de geloasa esti pe scara X. Cred ca exista situatii care te fac gelos, oricat de detasat si insensibil ai fi.

Cine nu papa bataturica, nu papa nici ochisori:))

Niciun comentariu: