joi, 13 noiembrie 2008

Inceputul

Patul era desfacut iar somnul o ispiti din nou. Atinse pragul oboselii maxime, stropii de sudoare i se descatusasera din suflet. Aerul rece de afara o lovi peste fata si macrameurile din sertarul de lenjerie tremurau nervoase: "Oare m-au vazut ca nu dorm?"

Pisica statea culcata in coltul ei langa soba. O bufnitura infundata se auzi de jos. Isi itite laba spre pervaz, dar afara noaptea inghitea toate gesturile. Pisica simtise soba mai calda ca-nainte si incepu sa toarca, molcom. Privirile strainului la geam erau interzise.

Iarna, cu crengi amare si colindatori rataciti si tuguiati de frig batea la geam. Frunzele eu dat sa cada luni in urma, soarele apusese cu un veac` nainte. Pisica isi traia ciclul vietii. Adapostul mare si cald, locul numit placenta se transformase in casa parinteasca si anii au batut sorocul. Cu un scartait firav, viata isi ducea robotii in spinare. Usa s-a supus si s-a deschis la bataile insistente din crivat.

Cu mustatile sfrijite de vreme, pisica se ridica tantosa si facu un arc de cerc cu laba dreapta: "Monsenior, poftiti..." (Motanul dupa varsta isi ascute labele!) Cu mintea inspre dalele de cascaval, pisica se simti oaspete si labele-i facura tertipuri valoroase pentru o pisica!... Paharele se umplura, cascavalul se gauri si omul la usa statea mirat de bunataturile, licorile si fumurile ce nu le-ar fi atins in alta casa vreun oaspete uman.

Astazi era ziua cea mare cand totul se va transforma in foc. Si tocmai azi, parintele Muscel venise in vizita. Trebuia sa scape repede de el, asa ca inventa o neplacuta situatie.

Un comentariu:

Ana Thomas spunea...

De sus cad ape fierbinti
ma apar cu umbrele fricoase...
ma lovesc cu capul
de peretii ceresti.
Din adancul radacinilor
de copac solitar
ies umbre nemiloase
ale irealitatii.
Din bocancii drumetului calator
ies munti de idei
si durere...
Cafeaua divina si rece si-amara
mi-adoarme SPERANTA!
DE SUS, DE-COLO, DE SUS
vin cete
vin armate
se dau batalii nemiloase
vin picaturi
de ape reci si tulburi
Cu ce sa ma apar?
Spuneti voi,
autoritati trimise
DE SUS, DE-COLO DE SUS!